Rivieren en Dichterswijk
Enthousiasme na eerste SamenLoop
Enthousiasme na eerste SamenLoop
Met een opkomst van 13 enthousiaste wandelaars en diverse zorgverleners is de allereerste editie van de Samenloop Rivierenwijk, die op 1 juni plaatsvond, succesvol verlopen. Het idee om sámen op pad te gaan, lijkt wijkbewoners aan te spreken. “Gezellig en gezond!”

Op het gebied van wandelen is de vraag groot en was het aanbod tot nog toe klein, zegt beweegmakelaar Dennis Schoonhoven. Reden om in Rivierenwijk te starten met het uit Oog in Al overgewaaide initiatief Samenloop. “Er is een grote behoefte aan wandelen. Het is dan ook zo gezond en eenvoudig. Sterker nog: wandelen is eigenlijk het allerbeste voor de mens.”

Laagdrempelig
Het nieuwe, laagdrempelige initiatief combineert beweging met gezelligheid. En krijgt een extra meerwaarde doordat zorgverleners meelopen. Zorgverleners reiken wijkbewoners daarmee de hand, geven het voorbeeld, vertelt huisarts Caroline Hulshoff. “Op een informele wijze kunnen we onderweg over gezondheid praten. Natuurlijk is het beslist geen consult, maar er is ruimte voor medische onderwerpen, ondersteuning en bijvoorbeeld een advies om toch eens een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Voor de wijkbewoners drempelverlagend, voor ons een mooie kans om meer preventief met gezondheidszorg bezig te zijn.”

Doelgroep
De Samenloop is in eerste instantie vooral bedoeld voor kwetsbare wijkbewoners die extra ondersteuning nodig hebben en wat moeilijker op eigen kracht op pad gaan om te bewegen. Dennis Schoonhoven: “Mensen die niet veel bewegen en niet  eenvoudig de weg naar een sportaanbieder vinden. Vooral deze groep willen we graag activeren, stimuleren en ondersteunen. Door samen te lopen hopen we dat mensen ook elkaar inspireren en aanmoedigen.”
Op de eerste Samenloop kwamen voornamelijk actieve ouderen en enkele jongere enthousiastelingen af, maar de organisatoren hopen dat zorgverleners ook mensen uit de primaire doelgroep op de Samenloop gaan attenderen.

Twee afstanden
Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, vertelt fysiotherapeut Anouk Maassen, die het project leidt. “Er is een korte route van 20 minuten, en een lange van 40 minuten. Op 1 juni kozen 12 van de 13 wandelaars voor de lange route.”

Pilot
Het gaat dit jaar nog om een pilot. Huisarts Caroline Hulshoff: “Als de proef succesvol blijkt, wordt er volgend jaar mogelijk ook gestart met een Samenloop voor Dichterswijk. Natuurlijk zijn die bewoners ook nu al van harte welkom om zich aan te sluiten.”

Elke eerste donderdag
De Samenloop wordt tussen juni en oktober 2017 elke eerste donderdag van de maand georganiseerd.Om 17.30uur wordt er verzameld bij de nieuwe Jutter. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. De eerstvolgende Samenloop vindt plaats op donderdag 6 juli.