Rivieren en Dichterswijk
Jaarrecepten
Jaarrecepten

De eerste ervaringen
Een werkgroep van huisartsen en apothekers heeft er hard aan gewerkt en sinds april 2016 kunnen alle huisartsen jaarrecepten uitschrijven voor chronische medicatie. Sommige huisartsen startten er pas afgelopen zomer mee, maar inmiddels loopt het prima. Thuy-Dung Le, van apotheek Buijs, deelt haar ervaringen met de nieuwe werkwijze.

Korte wachttijden
‘De samenwerking met de huisartsen verloopt heel goed en onze cliënten zijn er blij mee. Eerst moesten ze wachten, zeker de mensen met lange medicatielijsten, maar nu ligt alles al voor ze klaar,’ vertelt Thuy. Ook voor de apothekers werkt het fijn. ‘De wachttijden aan de balie zijn verminderd en de patiënten zijn erg tevreden over de nieuwe werkwijze. Verder krijgen ze over het algemeen een sms’je wanneer alles klaarstaat. Hopelijk zal dit de therapietrouw bevorderen. Een ander voordeel is dat patiënten alles meekrijgen in plaats van dat ze nog een keer terug moeten komen doordat er iets niet op voorraad is. Wat ook leuk is, is dat patiënten actief vragen naar wat jaarrecepten inhouden en of ze daarvoor in aanmerking komen bij het zien van de poster.’

Jaarrecepten in het kort:

  • De huisartsen zetten geleidelijk aan veel chronische herhaalmedicatie van driemaandsrecepten om in jaarrecepten.
  • Apotheken voorzien patiënten van herhaalbriefjes of spreken een automatische herhaalservice af met patiënt.
  • Assistentes hoeven geen recepten om te zetten, maar moeten opletten dat er na drie maanden geen nieuw recept wordt aangemaakt als mensen al een jaarrecept hadden gekregen.
  • Patiënten worden geïnformeerd via de websites, wachtkamerposters en uiteraard aan de balie.