Rivieren en Dichterswijk
Bewegen in een groep: “Ik wil weer 100 worden.”
Bewegen in een groep: “Ik wil weer 100 worden.”

Het samenwerkingsverband Rivieren- en Dichterswijk Gezond bestaat uit twee huisartsenpraktijken, twee apotheken, een psychologenpraktijk en een fysiotherapiepraktijk. Samen zetten zij zich in om de kwaliteit en service van de zorg in de wijk te verbeteren. De beweeggroepen voor mensen met COPD en diabetes zijn door deze samenwerking ontstaan.

Dat bewegen bij lichamelijke klachten helpt, weten Max Antolioli (76) en Vera Jans in der Mauer (71). Ze gaan allebei naar fysiotherapiepraktijk Balijelaan.

Max Antolioli: “Als je in je stoel blijft zitten, ga je achteruit.”
Max werkt als vrijwilliger bij sportvereniging de Halter. Drie maanden geleden ontdekten de artsen COPD bij hem. Bij deze ziekte zijn de longen beschadigd. Hierdoor is ademen moeilijker en krijgt het lijf minder zuurstof. Normale dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden zijn daardoor lastig. Tegenwoordig zit Max in een beweeggroep voor mensen met COPD. Twee keer per week doet hij oefeningen. Max vertelt: “Het werd me aangeraden aan deze beweeggroep mee te doen. In het begin wist ik niet of het me zou helpen. Maar ik ben nu drie maanden bezig en ik moet zeggen: ik kan weer meer doen.

Zo heb ik een volkstuin waar ik heen fiets. Dat is 5 kilometer heen en 5 kilometer terug. Eerder merkte ik dat het fietsen me tegen zat. Sinds een tijdje pak ik weer zonder moeite de fiets. Maar dat niet alleen. Er was een tijd dat ik wilde verhuizen. Naar een huis waar alles gelijkvloers is. Maar laatst liep ik naar zolder om een boek te pakken. Boven dacht ik: ‘wat krijgen we nou?’ De vorige keer hing mijn tong uit mijn mond en nu niet! Ik voel nog steeds wel dat ik moe ben, maar ik ben niet meer zo buiten adem. Je moet je lichaam blijven stimuleren. Als je in je stoel blijft zitten dan ga je achteruit.”

 

Vera Jans: “Ik kom weer onder de mensen.”
Vera heeft veel gezondheidsklachten vertelt ze. COPD en diabetes maar ook andere gezondheidsklachten zoals reuma, artrose en ménière. Lange tijd kwam de fysiotherapeut bij haar thuis. Dit was nodig omdat ze moeite had met opstaan. Eén been deed het niet en ook viel ze snel. Door haar klachten en de pijn werd ze stijf en liep ze scheef. Met de fysio deed ze oefeningen. Vera vertelt: “Soms stopte ik weer een poosje. Dan dacht ik: ‘het helpt toch niet.’ Maar het hielp wél want op dat been kan ik nu weer lopen en staan.” Lange tijd kon Vera niet veel. Ze zegt: “Dan zat ik hier in de stoel. Te dromen en te denken: ‘hoe kan ik opstaan en hoe kom ik buiten?’ Maar tegenwoordig gaat Vera zelf met de scootmobiel naar de praktijk. “Moe of niet moe, pijn of geen pijn,” zegt ze. Vera vertelt over haar week. Die zit tegenwoordig vol activiteiten. Ze zorgt voor een vriendin en gaat naar de ouderensoos in buurtcentrum de Jutter. Maar donderdag heeft ze vrij: “Ik ben dan blij dat ik weer een dag voor mezelf heb!”

 

Beweeggroep
Tijdens de beweeggroep doen ze verschillende oefeningen. Op een loopband maar ook roeien of oefenen met gewichtjes. Het samen bewegen vindt Max prettig. “Je leert elkaar kennen en dat stimuleert om mee te doen. En je kunt je ervaringen delen.”

Ook Vera start binnenkort met een beweeggroep. Zo’n groep lijkt haar leuk. Ze zegt: “Dan kun je ten minste nog lachen als er iets fout gaat. En je stimuleert elkaar want je wil niet onder doen voor een ander.”

 

Zelfverzekerder en gelukkiger
Vera en Max voelen zich allebei beter. Lichamelijk én mentaal.

Max: “In Italië hebben we het spreekwoord: ‘Als je lichaam goed zit dan zit je hoofd ook goed.’ En dat merkt hij: “Laatst zei iemand dat ik directer ben geworden. Dat zette me aan het denken. Ik concludeerde dat ik me tegenwoordig sterker voel, zelfverzekerder. Daardoor reageer ik misschien wat sneller.” Vera zegt: “Toen ik zo weinig de deur uit kwam vond ik het leven niet leuk meer. Maar nu wil ik wel 100 worden!” En ook Max zegt: “Met mij gaat het veel beter. Wat wil je nog meer?”

Dit artikel verscheen in de Riivierwijker in het voorjaar van 2017.

Meer weten over het beweegprogramma, neem dan contact op met Fysiotherapiepraktijk Balijelaan www.fysiobalijelaan.nl of met uw huisarts van praktijk De Greev’ of praktijk De Kaap.